Til Vattenfalls nye havmølleparker leverer DIS elektrisk design til fundamenterne.

                                     

Danmark var det første land i verden, der opstillede havmølleparker, og siden første opsætning i 1991 er udviklingen fortsat. Til energiselskabet Vattenfalls kommende tre offshore vindmølleparker, Vesterhav Nord og Vesterhav Syd i Nordsøen og Kriegers Flak i Østersøen, leverer DIS elektrisk design til de 113 fundamenter.

 

- Vi ser DIS som meget kompetente inden for elektriske systemer, de gør det godt, hvilket de ved et tidligere projekt har demonstreret. Så da Vattenfall skulle evaluere de tilbud, vi modtog fra fem forskellige konsulenthuse, der alle har en gældende rammeaftale med Vattenfall, var det ikke svært at give DIS en høj score i forbindelse med kvalifikationer og referenceprojekter, siger Nilas Mandrup Hansen, Civil Design Manager hos Vattenfall.

 

Komplet elektrisk design
I forbindelse med det elektriske design til fundamenterne har el- og automationsafdelingen hos DIS udviklet tavledesign og specifikationer, kabellister og komplette el- og forbindelsesdiagrammer. DIS har desuden lavet en belysningsanalyse for at sikre overholdelse af gældende standarder og regulativer, udarbejdet en lynnedslagsrapport omkring LPZ-zoner af design, udviklet design og specifikation på overspændingsbeskyttelse samt lavet kortslutningsberegninger, kabelføringsdesign og kabeltværsnitstegninger samt jordings- og udligningsdesign. Samtidig har mekanikafdelingen været ansvarlig for design af monteringsbeslag, 3D-design af elektriske tavler samt installationslayout for stikforbindelser, og endelig har DIS lavet layouttegninger af elektrisk udstyr installeret i fundamenterne.

 

- Det har været et samarbejde, der har forløbet rigtig godt. Vi har ikke følt, at det har været en ekstern samarbejdspartner, vi har haft på opgaven. Dette skyldes i høj grad det tætte samarbejde, der har været mellem Vattenfalls Electrical Design Manager og så den projektorganisation hos DIS, som har løst opgaven. DIS har forstået, hvordan store projekter drives, og at man som konsulent ofte er nødt til at udvise stor fleksibilitet med henblik på planlægning af opgaver. Trods ændringer til både tidsplan og designforudsætninger så har DIS alligevel udvist stor professionalisme i forbindelse med kvalitet og projektstyring, slutter Nilas Mandrup Hansen.

 

De tre nye havmølleparker forventes at stå klar til drift i 2020. De vil blive blandt Danmarks største havmølleparker og vil med sin kapacitet kunne levere bæredygtig strøm til omkring 980.000 danske husstande.
Til udbudsmaterialet, som Vattenfall indleverede, da de vandt de tre havmølleparker, bidrog DIS ligeledes med information og beregninger.

 

Foto: Vattenfall

 

OM VATTENFALL

Vattenfall er et af Europas førende energiselskaber, der i mere end 100 år har elektrificeret brancher og leveret energi til private. Vattenfall vil gøre det muligt at leve fossilfrit inden for en enkelt generation gennem investeringer i bæredygtigt energisystem gennem vækst i produktionen af vedvarende energi og klimaintelligente energiløsninger. Der er omkring 20.000 ansatte (heraf 250 i Danmark) med aktiviteter i Sverige, Tyskland, Holland, Danmark, Storbritannien, Frankrig og Finland. Vattenfall er ejet af den svenske stat. Vattenfall er Danmarks største projektudvikler af vind på land og til havs.

 

DIS